Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Полша ще получи достъп до 137 млрд. евро от фондовете на ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е съобщи, че Полша ще получи достъп до 137 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз, откакто новото държавно управление на страната стартира да ползва промени, които съгласно него ще възстановят независимостта на правосъдната система, съобщи Ройтерс.

Размразяването на средствата беше заричане на проевропейското съдружно държавно управление на министър-председателя Доналд Туск. Достъпът до тях ще даде подтик на вложенията в стопанската система, наранена от последствията от войната в Украйна и от слабостта на огромния търговски сътрудник Германия.

" Имам положителни вести ", съобщи Фон дер Лайен на конференция във Варшава. " Следващата седмица колегиумът на комисарите ще разгласи две решения за европейските фондове, които сега са замразени за Полша. Тези решения ще доведат до отпущането на 137 милиарда евро за Полша ".

Полша ще получи достъп до близо 60 милиарда евро от фондовете, предопределени за възобновяване на страните след коронавирус пандемията и за отказването им от изкопаемите горива. Варшава ще може да се възползва и от към 76,5 милиарда евро от кохезионните фондове, предопределени да оказват помощ за повишение на виталния стандарт в най-бедните страни членки на Европейския съюз.

" Това са доста пари, които ще използваме добре ", сподели Туск. Предишното държавно управление, ръководено от националистическата партия " Право и правдивост ", спореше дълги години с Европейски Съюз поради промените, които съгласно критици са нараснали политическото въздействие върху съдилищата.

В резултат на това Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и съобщи, че Полша би трябвало да извърши основни задания във връзка с независимостта на правосъдната си система, с цел да получи достъп до средствата още веднъж. 

Полша към този момент има достъп до 5 милиарда евро, които не зависеха от изискванията за господство на закона. Задачата на новото държавно управление обаче става по-сложна заради обстоятелството, че президентът Анджей Дуда, който може да постанова несъгласие върху законите, е съдружник на " Право и правдивост ", и партията има предани хора на висши постове в правосъдната система. Въпреки това длъжностни лица от Европейски Съюз приветстваха проекта за деяние на Полша за възобновяване на върховенството на закона, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР